Ryhdistäytykää ja taistelkaa kunnolla heikkojen puolesta!

Jokaisen mielipidemittauksen jälkeen kuulee SDP:n puolueaktiiveilta, ettei kannata ryhtyä paniikkiin mutta nyt on käyrä osoittanut alas jo liian pitkään, että jotain on tehtävä.  Muutoksen tarpeen aika on tullut. 

Missä on puolueen poliittinen johtaminen? Missä on puolue-eliitin viestintä omalle puolueväelle, sympatisoijille ja kannattajilleen? Poliittinen johtaminen vaikuttaa hallituksessa sekavalta ja kommunikointi puolueen oman väen ja kannattajien kanssa on lähes olematonta. Nyt ollaan piilouduttu jonnekin kabinetteihin. 

Antti Rinteellä on esikunnassaan kymmenen poliittista avustajaa ja kun menen katsomaan Rinteen Facebook-sivuja ja Twitteriä eikä siellä näy oikein mitään. Siellä ei ole esimerkiksi edes päivitystä, jossa hän avaisi omaa kannanottoa hänen uudesta eläkeavauksestansa, vaikka kyseinen avaus on herättänyt erittäin paljon kritiikkiä syystäkin.

Sama kuvio toistuu monessa muussa ja moni muukin puolueen ministeri ei viesti tarpeeksi poliittisissa linjauksistaan äänestäjilleen. Avustajia on monta ja resursseja on paljon mutta se ei näy ulospäin oikeastaan millään tasolla. Minkä takia näin on?

Rinteen tilanteessa on kuitenkin se hyvä puoli, että hän matkustaa ympäri Suomen ja oikeasti tapaa tavallisia suomalaisia. Muiden ministerien ja kansanedustajien kohdalla en ole ihan varma, miten paljon he tuollaista tekevät. Kuitenkin maata kiertäminen ei ole niin isoksi avuksi, jos suusta tulevat sanat, joita seurataan hyvin tarkasti ovat sekavia.

Tilanne on kriittinen myös sikäli koska mediamaailma on erittäin hankala sosialidemokraattien kannalta koska iltapäivälehdistö on ottanut puolueen hampaisiinsa. Lukekaa vaikka iltasanomien Timo Haapalan lukuisia kolumneja. Hän toimii vapaasti mielipiteen muodostajana ja kirjoittaa johdonmukaisesti kolumneja, joissa halutaan rakentaa narratiivia mokailevasta SDP:stä ja hajoilevasta hallituksesta. Se on sääli mutta jos sieltä tulee jatkuvasti lunta tupaan on otettavat ohjat omiin käsiin ja viestittävä itse omalle väelle.

Hankalaksi tilanne muodostuu varsinkin sen takia, että hallituksen sisäiset erimielisyydet tulevat jatkuvalla syötöllä julkisuuteen niin monessa asiassa. Eri puolueet saavat vapaasti kerätä irtopisteitä ja riidellä julkisuudessa tuoden omia kantojaan esiin. Olisiko sittenkin parempi, jos keskustellaan sisäisesti ennen, kun ulospäin viestitellään?

Tuossa puristuksessa pääministerin tulisi ottaa ohjat käsiin ja koordinoida paremmin. Hallituksen sisällä pitäisi käydä läpi pelisääntöjä ja linjauksia, jotta työskentely toimisi seuraavina vuosina. Hankalaa on rakentaa minkään varaan, jos ei ole luottamusta toimijoiden välillä ja sisäinen riitely näkyy myös ulospäin tavalliselle kansalle.

Mitä tärkeintä tässä tilanteessa olisi se, että johtavat sosialidemokraatit alkaisivat oikeasti ottaa johtajuutta ja näyttää tavalliselle kansalle olevansa heidän puolella. Puolueen on otettava vankasti kantaa yhteiskunnan heikoimpien tilanteen puolesta aina kun tilanne tulee vastaan. Se kuuluu työnkuvaan!

Valitettavan hiljaista on ollut viime aikoina postilakosta ja monen matalapalkkaisen työnehtojen heikentämisestä. Miten se voi olla niin, että työväenliike ei puolusta omiaan tarpeeksi tilanteen tullessa ja aikana, jolloin se on vallassa? Onko liike kadottanut kontaktin tavalliseen kansaan ja omaan äänestäjäkuntaansa?

Peli ei ole vielä menetetty mutta paljon olisi tehtävä lyhyessä ajassa, jotta ihmisten luottamus saadaan palautettua ja se koskee sekä linjauksiin että äänestäjäkuntansa ja aktiivien kanssa tapahtuvaan vuorovaikutukseen. Tässä ei voi myöskään unohtaa ammattiliittojen kanssa tapahtuvaa yhteistyötä, joka on voimavara ja mahdollisuus.

Ilmatilaa on aivan liian pitkään annettu muille aivan liian monissa asioissa ja ei tämä toiminta voi näin lampaanomaisena jatkua.  Ettekö tajua että tämä on koko puolueen kannalta eloonjäämistaistelu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s