Kunnes kuolema tai maahanmuuttovirasto teidät erottaa

Kirjoitan tämän vaimoni puolesta.

Menin naimisiin venäläisen vaimoni kanssa pari viikkoa sitten. Hän on kotoisin ja tehnyt töitä Pietarissa lukuisissa kansainvälisissä suuryrityksissä ja toimii tällä hetkellä vielä HR Managerina Rostelecomissa Pietarin aluetoimistossa. Hän on valmistunut maisteriksi Pietarin ylipistosta, jossa hän oli opiskellut myös Suomea sivuaineena.

Mentyämme naimisiin olen vaimoni kanssa saanut kohdata maahanmuuttopolitiikan karun todellisuuden. Miltä teiltä tuntuisi, jos teidän puolisonne olisi yhtäkkiä täysin vailla sosiaaliturvaa ja työlupaa puolesta vuodesta yhdeksään kuukauteen?

Moinen aikahaarukka on täysin käsittämätön.

Maksoimme lupahakemuksesta myös pakollisen 420 euroa, johon emme ole laskeneet muita asiakirja kuluja muun muassa notaaripalveluista ja käännöksistä.

Edellisen hallituksen toimet, joissa leikattiin rajusti maahanmuuttoviraston resursseja, oli erittäin epäinhimillinen veto. Samaan aikaan maahanmuuttovirastossa menee resurssit sekaisin pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien välillä. Resurssit eivät saisi mennä näin sekaisin tukkien muut maahanmuuttoväylät.

Nykyjärjestelmässä tämä 420 euroa pitäisi teoriassa kattaa vaimoni hakemuksen kulut mutta ei tunnu mitenkään siltä, että saamme rahalle vastinetta koska käsittelyaika on kohtuuton. Samaan aikaan pakolaisperusteiset lupahakemukset, jotka ovat ilmaisia, antavat pakolaiselle väliaikaisen työluvan kolmenkuukauden kuluttua. Vaimollani ei ole samanlaista mahdollisuutta.

Tämä asettaa maahanmuuttajat keskenään epäoikeudenmukaiseen asemaan.

Nöyryyttävät henkilökohtaiset kysymykset

Samaan aikaan tuntui todella loukkaavalta, ainakin minusta ja vaimostani, vastata lomakkeeseen lukuisaisia yksityiselämäämme ja suhteemme liittyviin henkilökohtaisiin kysymyksiin. Mielestäni valtiolla ei pitäisi olla mitään tekemistä sellaisten asioiden kanssa.

Siinä kysyttiin miten ja milloin tapasimme ensimmäisen kerran. Milloin ja miten meidän suhteemme alkoi ja milloin ja kenen aloitteesta menimme kihloihin.  Nämä ovat jäävuoren huippu vielä kaikista niistä kysymyksistä, johon jouduimme vastaamaan.

Kysymykset olivat niin henkilökohtaisia, ettemme ole edes kaikille läheisille halunneet kertoa kaikkia suhteemme yksityiskohtia. Näitä jouduimme kuitenkin tuntemattomalle viranomaiselle avaamaan tulevaisuutemme takia.

Avioliitto on kahden henkilön yksityinen asia ja jos solmii avioliiton, on lähtökohtaisesti perhe. Se ei tunnu mitenkään oikeudenmukaiselta, että joku ulkopuolinen viranhaltija käy nyt läpi ja arvioi meidän suhteemme laatua ja käytännössä pitää meidän tulevaisuuden kohtalon käsissään sillä perusteella. Maahanmuuttoviraston virkailijat saavat nyt pohtiakseen kysymyksen: Onko kyseessä aito avioliitto vai jonkinlainen feikkiavioliitto?

Viranomaiset eivät ole sellainen taho, jonka pitäisi arvioida sellaisia suhteemme laatuun liittyviä asioita. Olemme avioituneet Suomessa ihan avioliittolain mukaisesti ja olemme myös rekisteröineet avioliittomme lain vaatimalla tavalla Venäjälle ja haluamme nyt elää normaalia perhe elämää. Sen pitäisi riittää.

Maahanmuuttovirasto tarvitsee lisää resursseja

Olen todella iloinen hallituksen päätöksestä lisätä määrärahoja, jottei Migri tarvitse leikata henkilöstöresurssejaan edellisen hallituksen päätöksen mukaisesti.

Maahanmuuttovirastossa ei kuitenkaan nykyäänkään ole tarpeeksi resursseja. Niitä olisi lisättävä, jotta saisimme käsittelyajat lyhyemmiksi. Organisaatiossa pitäisi jaotella resurssit paremmin, jottei pakolaisten ja muiden oleskelulupahakemusten keissit ole samoista resursseista.

Se on erittäin epäinhimillistä pitää ihmisiä löysässä hirressä lähestulkoon vuoden. Tulevaisuutta on vaikea suunnitella sellaisen takia.

Maahanmuuttopolitiikassa tulisi myös huomioida yhä enemmän työ-, opiskelu- ja perheperusteinen maahanmuutto eikä jättää nämä asiat pakolaisuuden varjoon. Nykyisessä maahanmuuttopolitiikassa on lukuisia ongelmia ja epäoikeudenmukaisuuksia.

Tuntuuhan se omituiselta, että maahanmuuttovirastossa menee resurssit hieman sekaisin ja pakolaisilla olevan joissain tapauksissa tavanomaisia maahanmuuttajia enemmän oikeuksia. Esimerkiksi siinä, että he saavat lähteä tekemään töitä kolmen kuukauden päästä. Tuossa olisi uudistettava niin että myös perheperusteisissa oleskelulupahakemus -tapauksissa saisivat ihmiset mennä töihin kolmessa kuukaudessa.

Tuossahan tapauksessa maksetaan myös varsin iso käsittelymaksu mutta tuntuu vain siltä, ettei mittavalle hinnalle ja verorahoille tule oikein vastinetta.

Suomi tarvitsee vielä inhimillisemmän maahanmuuttopolitiikan ja hallituksen olisi ryhdyttävä toimeen heti koska nykypolitiikka on typerä ja vaarantaa ihmisten kotoutumismahdollisuuksia jo ihan lähtövaiheessa.

Ajatelkaa vaikutelmaa Suomesta, joka tänne muuttavalle syntyy, kun viranomaisten toiminta on jo näin epäluuloista heti kättelyssä.

One thought on “Kunnes kuolema tai maahanmuuttovirasto teidät erottaa

  1. Todella runsaati epäkohtia nykyisessä lainsääsännössä. Pikaisesti täytyy ryhtyä toimenpiteisiin saadakseen aikaan välttämättömiä muutoksia. Det är chockerande att läsa vad du har att berätta. En arbetsgrupp måste startas som börjar driva dessa frågor.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s