G7 maiden laihat almut Amazonin pelastamiseksi

Emmanuel Macron julisti kansainvälisen hätätilan Amazonin sademetsien palaessa ennennäkemättömän nopeasti. Twitterissä hän ilmoitti, että asia otettaisiin asialistalle G7 maiden kokoontuessa Ranskassa.

Tulokset ovat kuitenkin suuri pettymys. Hampaattomalta näyttää suurimpien demokratioiden kokoontuessa keskustelemaan mitä pitäisi tehdä Amazonin sademetsien pelastamiseksi. Heikkoa. Pelkkää symboliikkaa.

Maat lupasivat logistista apua ja kalustoa sammutustyöhön, josta Brasilian presidentti kuitenkin kieltäytyi. Sen lisäksi G7 maat tarjosivat 20 miljoonaa euroa metsien uudelleen metsittämistä varten. Bolsonaro kuitenkin ilmoitti nopeasti, että näitä rahoja pitäisi käyttää ennemmin Euroopan uudelleen metsittämiseen.

Aikaisemmin tänä vuonna Notre Damen kirkko paloi Ranskassa. Tuolloin erilaiset miljardöörit lupautuivat lahjoittamaan yhteensä 850 miljoonaa euroa kirkon entisöintiin ja Emmanuel Macron vaati kunnianhimoista korjausohjelmaa.

Elämme mädässä järjestelmässä, jossa sanojen ja tekojen välinen ero on häikäilemättömän suuri. Maailmassa, jossa miljardööreillä on valtioita enemmän almuja antaa. Maailmassa, jossa kirkko on luontoa arvokkaampi. Meidän poliitikkomme ovat kuitenkin alati valmiita hyväksikäyttämään suuria sanoja tragedioiden kohdatessa keräten tyylipisteitä. Nämä ovat räikeässä ristiriidassa tekoihin. Sanojen ja tekojen ristiriita nakertaa koko yhteiskuntajärjestelmän uskottavuutta.

Mihin kansalaiset voivat luottaa keskellä valheita? Bolsonaron kaltainen häikäilemätön omaa etua tavoitteleva poliitikko ei kuuntele muuta kuin voimapolitiikkaa. Mikäli Euroopan unionilla ja lännellä olisi selkärankaa hänet laitettaisiin kuriin kauppapolitiikan kautta. Tällä hetkellä hänen kasvava äärioikeistolainen hallinto nauraa päin meidän naamaamme.

Mikäli Euroopan unionilla olisi selkärankaa laitettaisiin jäihin kaavailtu Mercosur kauppasopimus ja alettaisiin vaatia sademetsien suojelemista. Samaan aikaan pitäisi ryhtyä heti toimiin, joissa asetetaan sademetsissä tuotetut maataloustuotteet sanktioiden alaisuuteen, jottemme rahoita sademetsien tuhoamista.

Tähän ei riitä pelkästään naudanlihan tuontikielto. Politikkojen olisi korkea aika asettaa sanansa ja tekonsa samaan mittaluokkaan. Valheiden aika on loputtava.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s