Euroopan unionin pitäisi laittaa jäihin kauppaneuvottelut Brasilian kanssa

Ihmiset ja poliitikot ympäri maailman ovat olleet tyrmistyneitä viimeaikaisista tiedoista Amazonin sademetsien ennen näkemättömistä tulipaloista. Amazonin sademetsä tuottaa noin 20 prosenttia maailman hapesta ja on mittakaavaltaan erittäin merkittävä hiilinieluri.

Eri arvioiden mukaan Amazonin sademetsissä asuu noin kymmenen prosenttia maailman lajikirjosta.

Äärioikeiston Jair Bolsonaro on puheissaan ja teoissaan kannustanut maanviljelijöitä raivaamaan sademetsiä peltojen ja laidunmaiden tieltä. Vähät välittäen alueella asuvista alkuperäiskansoista ja biodiversiteetistä tai ilmastosta.

Eurooppa ostaa merkittävän osan Brasiliassa tuotetuista maataloustuotteita. Tässä tilanteessa, jossa Bolsonaron kaltainen moukka on vallassa, olisi vähintään annettava järeä signaali sekä sanoissa että teoissa maan johdolle.

Mikäli Euroopan unionilla on minkäänlaista selkärankaa tässä tilanteessa, niin pitäisi Brasilian osalta laittaa EU ja Mercosur-maiden väliset kauppaneuvottelut jäihin. Samaan aikaan pitäisi laittaa tuntuvat tuontitullit erilaisille elintarvikkeille joita tuotetaan Brasilian poltetuilla alueilla.

Euroopan unioni ja sen kansalaiset ei pitäisi olla mukana rahoittamassa Amazonin sademetsien tuhoamisoperaatiota ostamalla tuotteita tuhotusta sademetsästä. Tästä on meidän politikoilla iso vastuu.

Ihmisten olisi tässä tilanteessa vaadittava toimia politikoilta ja muilta vastuussa olevilta toimijoilta enää ei riitä pelkät sanat ja pahoittelut. Suomalaisten kannalta helpointa olisi vaatia hallitustamme ja meidän edustajia Euroopan parlamentissa toimiin. Bolsonaro on osoittanut piittaamattomuudellaan demokratiaa ja ihmiskuntaa kohtaan, ettei hän kuuntele mitään muuta kuin korkeintaan voimapolitiikkaa.

Koko Amazonin sademetsien tuhopoltto on kuitenkin pelkkä irvikuva ihmiskunnasta, joka tekee kaikkensa saadakseen lyhytkestoisia voittoja piittaamatta ihmiskunnan kokonaiskuvasta. Tarvitsemme rajuja muutoksia yhteiskuntaamme ja ennen kaikkea tekoja. 

Muuten marssimme varmaan ihmiskunnan perikatoon ilmaston rapauttaessa joka johtaa organisoidun ihmiskunnan edellytyksiä selviytyä nykymaailmassa madottamattomaksi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s