Tikkurilan iäkkään mummon hätähuuto

Eurovaalikampanjan aikana olen nähnyt vähän sitä sun tätä. Olen tavannut ihmisiä kaikkea ihan miljardööristä köyhimpään kiertäessäni maatamme.

Suomessa menee aika hyvin monella ihmisellä. Meillä on kuitenkin kasvava osa väestöstämme, jolla menee huonommin ja huonommin.

Tänään mieleen jäi Tikkurilan iäkäs mummo. Hän tuli minun luokseni ja oli erittäin kiukkuinen siitä, miten poliitikot riitelevät toistensa kanssa eivätkä pidä lupauksiaan.

Kysyin häneltä, että mikä oikein vaivaa? Ja koitin avata hänelle maamme hankalaa parlamentaarista tilannetta, jossa mikään puolue ei saanut yli 20 prosentin kannatusta. Siitä miten niin paljon joudutaan neuvottelemaan viiden puolueen kesken.

Hän kertoi minulle haluavansa kuolla. Koska elämästä on tullut liian hankalaa. Se oli karua kerrottavaa siitä, miten yhteiskunta on jättänyt hänelle heitteille. Tiedän omasta kokemuksistani ja isovanhempieni kokemuksista perusterveydenhuollosta, ettei se oikein toimi.

Rouvan tarina oli kuitenkin karua luettavaa. Hän kertoi sairaalajaksoista, joita olisi voitu välttää, mikäli hän olisi saanut apua perusterveydenhuollossa. Hän kertoi tarinaa siitä, miten hän ei pääse tapaamaan lääkäriä ajoissa ja miten häntä ei uskota. Enää hän ei jaksa taistella saadakseen kunnon hoitoa koska jokaisessa kohtaa hänet on jätetty yksin.

Suomessa terveydenhuolto toimii, mikäli ihmisellä on vakuutus tai on töissä. Tai mikäli ihminen opiskelee korkeakoulussa. Muut ovat aika lailla tyhjänpanttina.

Hyvinvointivaltiota on rapautettu aivan liian pitkään. Uusliberalistinen talouspolitiikka on näivettänyt meiltä talouskasvua Euroopassa ja jättänyt liian monta ihmistä ulos yhteiskunnan rattaista varsinkin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Talouskuria on korostettu sen sijaan, että olisi panostettu kaasuttamaan talouskehitystä modernisoimalla yhteiskuntaa ympäristöystävällisempään suuntaan.

Nyt olemme tilanteessa, jossa äärioikeisto on mennyt vaalivoitosta voittoon. Moni ihminen voi todella pahoin yhteiskunnassa ja on ottanut vastaan näiden puolueiden valheellisen viestin vastakkainasettelusta.

Eurooppaa ja Suomen on kuitenkin rakennettava tuomalla yhteiskunnan heikot yhteen. Panostettava rikkaimman prosentin verotukseen ja veronkierron kitkemiseen. Pienet- ja keskisuuret yritykset eivät voi olla verotuksellisesti eriarvioisessa tilanteessa suuriyrityksiin vaan tarvitsemme reilut markkinat.

Eurooppa tarvitsee uudenlaista talouspolitiikkaa, joka panostaa ilmastokriisin ratkaisuun ja siihen, että rakennamme sosiaalisesti kestävää yhteiskuntaa. Nyt jos koskaan tarvitsemme kunnianhimoista sosialidemokraattista politiikkaa, joka hinaa meidät äärioikeiston ja uusliberalismin suosta. Meidän on rakennettava sellaista yhteiskuntaa, joka pitää kaikki mukana eikä jätä myöskään Tikkurilan mummon kaltaista henkilöä yksin. Onneksi saimme hänen äänensä ja meidän vastuumme on tehdä parhaamme korjataksemme yhteiskunnan epäkohtia. 

Emme voi jättää hädässä olevia ihmisiä oman onnensa nojaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s