Mitkä maahanmuuttovaalit? – Nämä ovat eurovaalit!

Ehdokkaana sain vastata aika monen vaalikoneen kysymyksiin ja huomasin iltapäivälehtien ja muiden oikeistomedioiden painottavan vahvasti maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä vaalikoneissaan.

Nämä vaalit eivät ole maahanmuuttovaaleja.  Meillä on paljon isompia ongelmia, joista oikeasti päätetään EU:ssa.

Ihmettelenkin kovasti, minkä takia vaalikoneissa nostettiin useasti esiin se ihmeellinen ajatus, että Euroopan unionilla pitäisi olla jotain vastaanottoleirejä unionin ulkopuolella, joissa käsiteltäisiin turvapaikkahakemuksia. Vaalikoneiden mukaan tällaisen järjestelyn pitäisi olla ainoa keino saada turvapaikka Euroopan unionista.

Tämä on, paitsi epäinhimillistä, käytännössä mahdotonta toteuttaa. Täysin käsittämätön kysymys.

Tosiasia on, että yksikään EU:n lähellä oleva maa ei halua alueelleen EU:n leirejä. Eikä EU:n kannata lisätä ennestään Pohjois-Afrikan epävakautta kasaamalla sinne – piikkilangan sisälle ja ehkä vuosiksi – ihmisiä, jotka eivät sinne halua.

Vuonna 2011 alkaneesta Syyrian sisällissodasta, alkoi pari viikkoa kestänyt tapahtuma, jonka aikana keskimääräistä suurempi määrä ihmisiä siirtyi Lähi-Idän sotatantereilta kohti Eurooppaa. Äärioikeisto ja media kutsui tätä pakolaiskriisiksi. Todellisuudessa tilanne saatiin hallintaan päivissä ja enimmillään parissa viikossa. Kukaan eurooppalainen ei joutunut uhraamaan mitään, eikä kenenkään vero noussut pakolaisten vuoksi. Silti iltapäivälehdet ja äärioikeisto esittävät tapahtunutta jonakin kohtalon kysymyksenä meidän yhteiskunnallemme.

Äärioikeisto haluaa puhua marginaalisista ongelmista kuten maahanmuutto ja pakolaisuus. Mielikuvitusongelmista, joista saa lähinnä lukea mediasta, mutta eivät esiinny kenenkään  omassa elämässä. Media haluaa myydä lehtiä ja ajaa siksi äärioikeiston asiaa. Median ja äärioikeiston symbioosi on surullista katsoa. Luoja varjelkoon, että näissä vaaleissa puhuttaisiin siitä, mitä äärioikeisto tekisi kasvun, työllisyyden tai ilmaston hyväksi. Media ja äärioikeisto hyötyvät molemmat keskustelun siirtämisestä epäolennaisuuksiin.

Tämä on sääli, sillä näiden vaalien oikeat kysymykset liittyvät myös maahanmuuttoon. Ilmastopolitiikka, kauppapolitiikka, kehityspolitiikka ovat oikeita asioita, joista EU päättää ja joissa on edessä linjavalintoja. Eikä ole sattumaa, että takavuosien pakolaisliikkeet tulivat aikaisemmin vakaista maista, jotka länsivallat olivat ensin pommittaneet tuhoon. Näissä vaaleissa kannattaa puhua niistä pakolaisuuden juurisyistä, jotka ovat EU:n vallassa.

Siirtolaisuus Eurooppaan sekä pakolaisuus tulevat jatkumaan niin kauan, kun juurisyyt ovat olemassa. Euroopan unioni tarvitsee yhteisen turvapaikkapolitiikan, johon jäsenmaat ovat sitoutuneet. Tähän sisältyy vääjäämättä vastuun jakaminen. Nyt ongelmana ovat eräät äärioikeiston hallitsemat itäisen Euroopan jäsenmaat, jotka samalla hyötyvät EU:n budjetista merkittävästi. EU:n jäsenyys perustuu sitoumukseen ponnistaa yhdessä yhteistä tulevaisuutta varten – rusinoiden poiminta pullasta ei meidän unioniin kuulu.

Sanon sen suoraan: Äärioikeisto ei ole rehellinen. Maahanmuutto ei katoa vastustamalla sitä. Joka sanoo ”rajat kiinni” on velvollinen kertomaan, miten se tehdään. Sitä ei voi nimittäin tehdä ilman rajua väkivaltaa. Vastuullinen politiikka on ratkaisujen etsimistä oikeisiin ongelmiin: Miten poistaa syyt, joiden vuoksi ihmiset lähtevät pakolaisiksi? Kun pakolaisia tulee, miten saada heidät mahdollisimman pian töihin ja yhteiskunnan jäseniksi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s