Miksi tarvitsemme Euroopan unionia?

Moni ihminen on edellisten kampanjapäivien kanssa kysynyt minulta, onko Euroopan unioni meille hyvä tai ei? Moni ihminen on myös pohtinut, jos saamme enemmän unionista, kun mitä maksamme?

Minun lyhyt vastaukseni ensimmäiseen kysymykseen on kyllä. 

Suomen jäsenyys unionissa maksaa noin 50 euroa henkeä kohti meille suomalaisille. Vastineeksi saamme erittäin paljon. Pelkästään vaikutusvallan kautta saamme mahdollisuuden ottaa kohtalomme omiin käsiimme paljon paremmin. Maamme väestö on viisi ja puoli miljoonaa ihmistä joka Pietaria pienempi väestö.

Yksin meillä ei ole paljon vaikutusvaltaa vaikuttaa ihmiskunnan tai omaan kohtaloomme. Yhdessä eurooppalaisten ystäviemme kanssa vaikutusvaltamme on sitä suurempi.

Unionissa asuu yli viisisataa miljoonaa ihmistä. Kaikki jäsenmaat yhteenlaskettuna olemme maailman suurin talousalue mikä antaa meille valtaa vaikuttaa.

Euroopan unioni antaa meille Suomalaisille parhaimman työkalun pelastaa hyvinvointivaltion ja kamppailla ihmiskuntaa uhkaavaa ilmastonmuutosta vastaan.

Unionia voi tarkastella kuten mitäkin muuta poliittista tasoa. Samat poliittiset ja aatteelliset taistelut käydään puolueiden ja politikkojen välillä kuten esimerkiksi kunnissa ja valtiossa. Euroopan unioni on vain korkeampi, monikansallisempi, poliittinen taso.

Euroopan unioniin kuuluminen on mahdollistanut Suomen vientitaloudelle aivan toisenlaiset mahdollisuutta rakentaa suomalaista vaurautta.

Mutta ongelmia unionissa on ja niitä on monta ja hyvin vakavaa sellaista. Niistä meidän olisi puhuttava eikä vain jumituttava keskusteluun unionin hyödyllisyydestä.

Muistan noin pari viikkoa sitten olleeni keskustelutilaisuudessa Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtajan kanssa. Hän väitti silmät kirkkaana haluavansa Suomen EU-eroa. Kysyin häneltä, jos hän haluaa myös Brexit sopan Suomeen? Hän ei vastannut kysymykseen laisinkaan.

Vakavasti puhuen hyvät ihmiset. Katsokaa Iso-Britannian surullista tilannetta tällä hetkellä ja muistakaa maassa asuvan yli 66 miljoonaa ihmistä. Maan sisäpolitiikka on täysin kaaoksessa ja erosopimusta ei ole vieläkään saatu aikaiseksi. Iso-Britanniassa junnaa paikoillaan moni äärimmäisen tärkeä uudistus keskellä tätä kriisiä. Työpaikkoja katoaa ja maa on valumassa, erittäin vahvasta taloudestaan huolimatta, lamaan.

Mitenköhän pieni Suomi pärjäisi vastaavassa tilanteessa? En halua edes spekuloida tuota tietä nähdessäni Iso-Britannian kurjan tilanteen.

Eiköhän se viimeistään tässä vaiheessa ole selvää, että olemme vahvempia yhdessä täällä Euroopassa?

Keskustelussa olisi siis päästävä eteenpäin siihen mitä me haluamme meidän tulevaisuudestamme. Haluammeko pelastaa hyvinvointivaltion tulevaisuuden rahoituksen? Haluammeko ratkaista ilmastokriisin? Haluammeko pelastaa demokratian ja ihmisoikeudet?

Vastaukseni kaikkiin näihin kysymyksiin on ehdottamattomasti kyllä. Koko kampanjani perustuu näihin kolmeen asiaan. 

Tällä hetkellä ongelmamme ei ole se, etteikö meillä olisi rahaa rahoittaa hyvinvointivaltiotamme. Suomi ei ole koskaan ollut vauraampi. Ongelma on se, että maailman rikkain prosentti ja sen promille eivät maksa tarpeeksi veroja tai kanna yhteiskunnallista vastuuta.

Paljon on puhuttu kestävyysvajeesta edellisen vuosikymmenen ajan. Tähän on liitetty keskusteluja työnverotuksesta ja työllisyysasteesta. Tärkeitä asioita jos haluamme rahoittaa hyvinvointiyhteiskuntaa.

Samaan aikaan tosiasia on se, että rikkain prosentti vain rikastuu rikastumistaan ja julkinen sektori länsimaissa vain velkaantuu melkein poikkeuksesta. Rikkaat ja valtaisat yhtiöt pääsevät verosuunnittelemaan laillisesti ja jättää verot maksamatta.

Caruna on Suomessa eräs härskeimmistä esimerkeistä. Yhtiö ei maksa juurikaan veroja laisinkaan Suomeen, vaikka se dominoi kokonaista talouden toimialaa ja on itseasiassa tuottanut viimevuonna valtiolle kolmetoista miljoonan euron tappiot.

Tällaisia esimerkkejä on monta ja ei rajoitu pelkästään yhtiöihin vaan myös rikkaisiin yksilöihin ja finanssi instituutioihin.

Miten moni sairaala, koulu, yliopisto ja rautatie jää rahoittamatta tämän takia? Mahdotonta tietää ilman kattavaa selvitystyötä. Mutta mikäli talousjärjestelmämme toimisi oikeudenmukaisesti kyseessä olisi varmasti merkittävät resurssi.

Vuoteen 2030 mennessä maailman rikkain prosentti on eri arvioiden mukaan haalinut itselleen 75-prosenttia maailman omaisuudesta.

Ihmiskunta on kehittymässä erittäin kielteiseen suuntaan jos emme tee mitään.

Viimeaikaisista esimerkeistä Notre Damen palo on eräs räikeimmistä. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä rakennus paloi ja miljardööreiltä löytyi yhtäkkiä taskurahaa yli miljardin rakennuksen restauroitumiseen. Muttei ihmisten auttamiseen. 

Kyse ei ole siis siitä, etteikö rahaa olisi hyvinvointia rakentamiseen tai ilmastonmuutoksen torjumiseen vaan siinä, että resursseja käytetään väärin ja meidän talousjärjestelmämme on vain erittäin epäoikeudenmukainen ja itsetuhoinen ihmiskunnan näkökulmasta.

Euroopan unioni tarjoaa meille Suomalaisille parhaan mahdollisuuden pelastaa hyvinvointivaltiomme tästä kujanjuoksusta, jossa näivetetään hyvinvointivaltiota ja otetaan meiltä mahdollisuuden pois kamppailla ilmastonmuutosta vastaan. Euroopan unionin on saatava rikkaiden verotuksen kuntoon, jotta meillä on varaa kouluihin ja muuhun mitä tarvitsemme, jotta meillä on varaa mullistaa taloutemme ekologisesti kestävämpään suuntaan. Sen takia olen ehdolla näissä vaaleissa, jotta saisimme muutosta aikaiseksi.

USA, 2012.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s