EU-valet är här! Varför ställer jag upp?

Jag ställer upp i valet som socialdemokrat efter mycket omtanke och efter flera förfrågningar. Det känns moget att ge tillbaka till Finland och Europa efter alla de möjligheter jag fått trots alla oddsen från en arbetarbakgrund. Jag mins min första dag i universitetet där lärarna frågade i föreläsningssalen om våra studenters föräldrar var högskolebildade. Nästan allas händer kom upp i luften. Inte min. Då insåg jag att det är mot alla oddsen att jag satt i rummet. Trots min dyslexi och flera andra motgångar, som att vara grovt mobbad i högstadiet, satt jag där. Vet inte exakt hur men där var jag. 

Jag kommer ihåg alla de stunder som mycket ung när jag gick på stränderna i Hangö. Tittade på havet på alla de skeppen som seglade ute i horisonten. Lilla Hangö där så många tuffa människor bor har en tendens att fostra äventyrare som vill ut i världen. Lite kunde jag ana att en dag skulle mina drömmar bli uppfyllda och att jag skulle få chansen att studera statskunskap och äventyra runt världen.

Min stil har alltid varit empatisk med mina olika träffar med människor runtom världen. Oberoende människors värderingar bemöter jag människor empatiskt och med en nyfikenhet att få lära sig av andra. Jag har även formats av mina tuffa uppväxtår som mobbad kille. Och åren då min självsäkerhet byggdes från i noll på tatamerna vid Hangon hyrskyjen kamppailujaos när jag var som elev vid Hangö gymnasium. Där i den föreningen har vi många tuffa kämpar som jag beundrar stort än idag.

Åbo Akademi gav mig friheten att expandera mitt intellekt och friheten att bygga mitt eget liv utan rädsla av att icke bli accepterad. Under de åren aktiverade jag mig själv även i den socialdemokratiska studentrörelsen. Mitt hjärta har alltid varit till vänstern med all dess humanism och tron på att vi kan skapa en bättre mänsklighet. Många i Hangö är även socialdemokrater så kanske värderingarna har kommit redan från uppfostran i lokalsamhället. En tro att människan har ett värdefullt människovärde oberoende bakgrund.

Från Åbo Akademi blev det nästan två år i Belgien. Först vid Leuven Universitetet där jag fick möjligheten att studera ett helt år om Europapolitik och dess institutioner. Senare fick jag möjligheten att arbeta som praktikant vid Europaparlamentet. Det var ett tufft men lärorikt jobb och gav mig även praktiska erfarenheter.

Sedan har jag fått arbeta mig upp från noll här i Helsingfors med goda kolleger vid Stiftelsen för Rehabilitering. Här arbetar vi för de svagaste i samhället. För att utveckla olika modeller och redskap för att integrera marginaliserade människor och invandrare. Ett värdefullt arbete som gett mig många insikter om välfärdsarbete både i Finland och i Sverige. Här finns många människor att tacka. Men ni vet vem ni är.

Vänner. Jag ställer upp nu fast det är svårt eftersom jag vet att mina livserfarenheter och kunnande kan komma till god användning i vårt samhälle. Jag vill att vårt samhälle ska vara rättvist och att även de kommande generationerna ska ha de möjligheter min generation haft.

Förutom att jag driver olika politiska projekt under kampanjen så lyssnar jag gärna på vad människor har på hjärtat.

Mänskligheten står inför stora utmaningar de kommande åren som t.ex. klimatkrisen, de hotade mänskliga rättigheterna och de växande samhällsklyftorna. Europeiska unionen är vårt bästa redskap att tackla dessa utmaningar. Nu om någonsin är det dags att tala seriöst om Europapolitiken och sikta på stora förändringar. Vi behöver en progressiv socialdemokratisk politik till Europa så att vi kan tackla klimatutmaningarna och rädda välfärdsstaten.

Ett Europa för alla – inte de få!

Ni kan bekanta er med kampanjen från min hemsida och om ni vill bjuda mig som talare eller träffas så är det bara att ta kontakt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s